Home Authors Posts by admin

admin

10 POSTS 0 COMMENTS

„ПИВАРСКИ ЗБОР“ – ОФИЦИЈАЛЕН ГЛАСНИК НА СКОПСКАТА ПИВАРНИЦА

За време на самоуправувањето, односно за време на социјализмот, Пивара Скопје го носела името „Фабрика за производство на пиво и слад – Скопје“. Тоа...

Проектот „Зборува радио Скопје“

  „Градот убав, пак ќе никне“ Едно јулско утро на 26.07.1963 година во 5:17 часот, стрелките на часовникот на Железничката станица во Скопје застанаа засекогаш. По...

Публикација – Славишки зборник бр. 3

Додека работев во Градскиот музеј Крива Паланка, ги уредував броевите на „Славишки зборник“, стручен журнал за историја, археологија, етнологија, историја на уметност, хералдика и...

„Словените биле племе, а ние сме народ“

Пред извесен период прочитав од одредени интекелтуалци некој нѐ нарекол Словени. „Словените биле племе, а ние сме народ“, велат тие. Ужасно голема грешка на...

Египетската мумија, нејзиното срце и патот кон вечноста

Покрај пирамидите, хиероглифите и Сфингата, веројатно првото нешто на што ќе се сетите кога ќе се спомне древен Египет се мумиите, особено мумиите на...

Студија за Дебар Маало

Кон крајот на минатата година со тимот на ХАЕМУС изработивме обемна научно-истражувачка студија посветена на животот во Скопје, кој културно, социјално и економски интензивно...

Династијата Шанг и почетоците на древната кинеска култура – видео презентација

Видеото кое следува е краток илустриран историски пресек на времето на династијата Шанг. Видео содржината е во продукција на Академијата Кан (Khan Academy), плод...

Историски пресек на Средниот век – видео презентација

Ова видео во продукција на Академијата Кан (Khan Academy), коешто тие љубезно ми дозволија да го преведам и објавам на мојот сајт со цел...

Добредојдовте

Драги посетители, добредојдовте на моето е-катче. Моето име е Александар Маџовски, магистрант по историја, лингвист, музеолог и гитарист, а ова се некои од моите размисли за...

Публикација – Занаетите во Крива Паланка и Дупница

Во 2013 година ја сработев брошурата „Занаетите во Крива Паланка и Дупница“. Целта на издавањето на брошурата беше да се зачува споменот за традиционалните...

EDITOR PICKS

error: Content is protected !!